
Recepty
Cuketová galetka
4 AŽ 6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 35 AŽ 40 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
-
1 vajce
-
2 lyžičky CBA mlieka plnotučného 3,5%
-
250 g CBA Naša starká pšeničnej múky hladkej
-
pol lyžičky CBA kypriaceho prášku do pečiva
-
125 g studeného CBA masla
-
štipka soli
-
65 g CBA kyslej smotany 12%
Na náplň:
-
250 g CBA smotanovej nátierky neochutenej
-
2 strúčiky cesnaku
-
vetvičky tymianu + na ozdobenie
-
150 g CBA Premium Gouda blok
-
1 až 2 lyžice kyslej smotany CBA kyslej smotany 12%
-
soľ
-
CBA čierne korenie mleté
-
2 až 3 menšie cukety
-
100 g cherry paradajok
POSTUP:
-
Vajce rozšľahajte a odložte si z neho 2 lyžičky do misky. Pridajte 2 lyžice mlieka a odložte bokom. Touto zmesou nakoniec potriete okraje cesta pred pečením.
-
Zmiešajte múku s kypriacim práškom, pridajte studené maslo, zvyšné vajce, soľ a kyslú smotanu a vymieste rukami, kým v ceste nezostane len zopár kúskov masla.
-
Na múkou vysypanej doske cesto rozvaľkajte na ovál s rozmerom približne 25 x 35 cm. Cesto preložte na plech vyložený papierom na pečenie.
-
V miske zmiešajte smotanovú nátierku, pretlačený cesnak, nasekané lístky tymianu, nastrúhaný syr, soľ, korenie a konzistenciu upravte 1 až 2 lyžicami kyslej smotany. Náplň by mala byť roztierateľná.
-
Do stredu cesta rozotrite náplň tak, aby okolo ostal 5 cm voľný okraj. Na náplň poukladajte na plátky nakrájané cukety a polovičky paradajok. Jemne okoreňte, pokvapkajte olivovým olejom.
-
Okraje cesta preložte smerom do stredu a potrite ich odloženou zmesou vajíčka s mliekom. Vložte do rúry vyhriatej na 180°C. Pečte približne 35 až 40 minút, tak aby okraje získali peknú zlatú farbu. Nechajte vychladnúť, ozdobte čerstvým tymianom a podávajte.
Recepty, ktoré chutia!
Či už rozmýšľate nad rýchlou večerou, chutným nedeľným obedom, alebo hľadáte niečo špeciálne a zdravé, u nás nájdete inšpiráciu pre každú príležitosť.
S láskou vyberáme recepty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky, no zároveň sa nebojíme priniesť tradičné chute v modernejšej a zdravšej verzii. Objavte nové kombinácie a užívajte si jedlo, ktoré je nielen lahodné, ale aj prospešné pre vaše telo.
Želáme vám príjemné varenie a hlavne chutný zážitok!