Člen medzinárodnej skupiny CBA

Recepty

Vianočné domáce medové rezy

Vianočné domáce medové rezy

Chutný koláč na vianočné maškrtenie.

Približný čas prípravy: 30 minút

POTREBUJEME:

Cesto:

  • 3 PL med
  • 2 PL mlieko
  • 1 KL sóda jedlá
  • 2 ks vajce
  • 120g cukor mletý (práškový)
  • 50g maslo
  • 500g múka hladká

Plnka:

  • 400ml mlieko
  • 4 PL múka polohrubá
  • 150g cukor
  • 200g maslo

Ostatné:

  •  250g lekvár slivkový
  • 100g čokoláda
  • 30g tuk 100%

POSTUP:

Cesto:

Všetky suroviny na cesto okrem múky dáme do hrnca a pomaly na najslabšom plameni ohrievame. Miešame metličkou asi 5 minút, aby sa hmota pekne spojila. Nevaríme!

Do misky dáme múku a nalejeme na ňu teplú zmes. Najprv vareškou zamiešame a potom rukou spracujeme lesklé nelepivé teplé cesto. Ide to rýchlo a ľahko. Cesto rozdelíme na 4 časti.

Pripravíme si 4 papiere na pečenie. Na každom si pravítkom nakreslíme obdĺžnik 22 x 32 cm. Ešte teplé cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Na vaľkanie je dobré použíť silikónový valček, na ktorý sa cesto nelepí.

Ak prečnievajú kúsky cesta, silikónovým nožíkom ich odkrojíme a dáme tam, kde cesto chýba, alebo je tenké a znovu prevaľkáme. Nie je to ťažké a minieme presne všetko cesto.

Než vyvaľkáme prvý plát, ostatné tri udržujeme teplé. Zakryjeme ich nahriatou miskou. Pripravené pláty cesta na papieroch položíme na opačnú stranu plechu a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 7 minút.

Upečené pláty necháme vychladnúť. Pri pečení pláty krásne stmavnú.

Plnka:

Plnku pripravíme tak, že v mlieku rozmiešame cukor a múku. Za stáleho miešania uvaríme kašu. Necháme vychladnúť.

Potom vyšľaháme maslo a postupne doň prišľaháme múčnu kašu.

Plnku rozdelíme na dve časti. Na spodný plát dáme bielu plnku, priložíme druhý plát. Ten potrieme lekvárom, dáme naň tretí plát. Na ten dáme druhú časť bielej plnky a na vrch položíme holý plát.

Takto pripravené medové rezy zaťažíme (najlepšie hrubou veľkou knihou zabalenou do čistého sáčku) a dáme do chladničky aspoň na hodinu. Potom vrchný plát polejeme čokoládovou polevou a medové rezy vrátime nazad do chladničky.

Krájame až na druhý deň, ale najlepšie sú tretí deň, keď už je len pár kúskov :-)

Autorom tohto úžasného receptu z dielne poctivej domácej kuchyne je: Emília/Bonvivani. 

Viac skvelých receptov od nej nájdete na jej Instagrame tu, alebo na webe tu.


Recepty, ktoré chutia

Či už rozmýšľate nad rýchlou večerou, nedeľným obedom alebo niečim špeciálnym či zdravým, tu nájdete možno tu správnu inšpiráciu. 

Vyberáme nie len chutné recepty ale snažíme sa aj tradičné nahradiť niečim novým a zdravším. 

Prajeme chutný zážitok.