Člen medzinárodnej skupiny CBA

Recepty

Kváskový pita chlieb

Kváskový pita chlieb

Ideálna voľba na letné grilovačky

Približný čas prípravy: 10 minút

Na rozkvas:

  • 100 g chlebovej pšeničnej múky
  • 100 g vlažnej vody
  • 1 PL kvásku (v tomto recepte bol piužitý ražný)

Na cesto:

  • Nakysnutý rozkvas (ktorý dostaneme zmiešaním horeuvedených prísad a tie necháme stáť napríklad cez noc prikyté fóliou pri izbovej teplote)
  • 400 g chlebovej pšeničnej múky
  • cca 200 ml vlažnej vody
  • 1 ČL soli
  • 1 PL olivového oleja

Najprv si pripravíme rozkvas. Odporúčame začať večer, ak chcete pitu pripravovať na obed. Na rozkvas zmiešame múku, vodu a lyžicu kvásku, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste rozkysnúť cez noc.

Ráno zmiešame rozkvas so zvyšnými ingredienciami a miesime cesto. Mixérom miesime cca 10 minút.

Cesto necháme v mise, opäť ho prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste aspoň 2-3 hodiny.

Rúru dáme riadne rozpáliť, ideálne na 250 stupňov a odporúčame vložiť do rúry kameň na pečenie pizze alebo chleba a nechať ho rozhorúčiť.

Hotové cesto premiesime na pomúčenej doske, rozdelíme ho na 8 rovankých kúskov, ktoré vymiesime do malej žemličky.

Žemličky pritlačíme dlaňou a vylčekom vyvaľkáme do kruhu (veľkosť je ľubovoľná, ideálne aby mali jednotlivé cestá priemer asi 12 cm).

Otovríme rúru a na rozhorúčený kameň opatrne položíme jedno cesto. Pečieme asi 4-5 minút, kým sa cesto nenafúkne a nespravia sa na ňom opálené fľaky.

Opatrne ho vyberieme z rúry a dáme vychladnúť na mriežku.

Upečené pita chleby rozrežeme (vytvorí sa nám kapsa) a ľubovoľne ich plníme.

Dobrú chuť.

Zdroj: Sisters Bakery

Recepty, ktoré chutia

Nie všetko zdravé je automaticky bez chuti. Dôkazom toho sú tieto recepty, nielenže si pochutnáte, ale ako bonus spravíte niečo pre svoje zdravie a možno aj schudnete :) 

Ak ochutnáte tieto recepty, zdravý životný štýl sa pre vás stane zaľúbou.  

Prajeme chutný zážitok.