
Recepty
Kváskový pita chlieb
Na rozkvas:
- 100 g chlebovej pšeničnej múky
- 100 g vlažnej vody
- 1 PL kvásku (v tomto recepte bol piužitý ražný)
Na cesto:
- Nakysnutý rozkvas (ktorý dostaneme zmiešaním horeuvedených prísad a tie necháme stáť napríklad cez noc prikyté fóliou pri izbovej teplote)
- 400 g chlebovej pšeničnej múky
- cca 200 ml vlažnej vody
- 1 ČL soli
- 1 PL olivového oleja
Najprv si pripravíme rozkvas. Odporúčame začať večer, ak chcete pitu pripravovať na obed. Na rozkvas zmiešame múku, vodu a lyžicu kvásku, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste rozkysnúť cez noc.
Ráno zmiešame rozkvas so zvyšnými ingredienciami a miesime cesto. Mixérom miesime cca 10 minút.
Cesto necháme v mise, opäť ho prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste aspoň 2-3 hodiny.
Rúru dáme riadne rozpáliť, ideálne na 250 stupňov a odporúčame vložiť do rúry kameň na pečenie pizze alebo chleba a nechať ho rozhorúčiť.
Hotové cesto premiesime na pomúčenej doske, rozdelíme ho na 8 rovankých kúskov, ktoré vymiesime do malej žemličky.
Žemličky pritlačíme dlaňou a vylčekom vyvaľkáme do kruhu (veľkosť je ľubovoľná, ideálne aby mali jednotlivé cestá priemer asi 12 cm).
Otovríme rúru a na rozhorúčený kameň opatrne položíme jedno cesto. Pečieme asi 4-5 minút, kým sa cesto nenafúkne a nespravia sa na ňom opálené fľaky.
Opatrne ho vyberieme z rúry a dáme vychladnúť na mriežku.
Upečené pita chleby rozrežeme (vytvorí sa nám kapsa) a ľubovoľne ich plníme.
Dobrú chuť.
Zdroj: Sisters Bakery
Recepty, ktoré chutia
Nie všetko zdravé je automaticky bez chuti. Dôkazom toho sú tieto recepty, nielenže si pochutnáte, ale ako bonus spravíte niečo pre svoje zdravie a možno aj schudnete :)
Ak ochutnáte tieto recepty, zdravý životný štýl sa pre vás stane zaľúbou.
Prajeme chutný zážitok.