Recepty
Kváskový pita chlieb
Na rozkvas:
- 100 g chlebovej pšeničnej múky
- 100 g vlažnej vody
- 1 PL kvásku (v tomto recepte bol piužitý ražný)
Na cesto:
- Nakysnutý rozkvas (ktorý dostaneme zmiešaním horeuvedených prísad a tie necháme stáť napríklad cez noc prikyté fóliou pri izbovej teplote)
- 400 g chlebovej pšeničnej múky
- cca 200 ml vlažnej vody
- 1 ČL soli
- 1 PL olivového oleja
Najprv si pripravíme rozkvas. Odporúčame začať večer, ak chcete pitu pripravovať na obed. Na rozkvas zmiešame múku, vodu a lyžicu kvásku, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste rozkysnúť cez noc.
Ráno zmiešame rozkvas so zvyšnými ingredienciami a miesime cesto. Mixérom miesime cca 10 minút.
Cesto necháme v mise, opäť ho prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste aspoň 2-3 hodiny.
Rúru dáme riadne rozpáliť, ideálne na 250 stupňov a odporúčame vložiť do rúry kameň na pečenie pizze alebo chleba a nechať ho rozhorúčiť.
Hotové cesto premiesime na pomúčenej doske, rozdelíme ho na 8 rovankých kúskov, ktoré vymiesime do malej žemličky.
Žemličky pritlačíme dlaňou a vylčekom vyvaľkáme do kruhu (veľkosť je ľubovoľná, ideálne aby mali jednotlivé cestá priemer asi 12 cm).
Otovríme rúru a na rozhorúčený kameň opatrne položíme jedno cesto. Pečieme asi 4-5 minút, kým sa cesto nenafúkne a nespravia sa na ňom opálené fľaky.
Opatrne ho vyberieme z rúry a dáme vychladnúť na mriežku.
Upečené pita chleby rozrežeme (vytvorí sa nám kapsa) a ľubovoľne ich plníme.
Dobrú chuť.
Zdroj: Sisters Bakery
Recepty, ktoré chutia
Či už rozmýšľate nad rýchlou večerou, nedeľným obedom alebo niečim špeciálnym či zdravým, tu nájdete možno tu správnu inšpiráciu.
Vyberáme nie len chutné recepty ale snažíme sa aj tradičné nahradiť niečim novým a zdravším.
Prajeme chutný zážitok.