Člen medzinárodnej skupiny CBA

Recepty

Fazuľovo-tekvicové ragú so zemiakovým pyré

Fazuľovo-tekvicové ragú so zemiakovým pyré

Poctivé, hrejivé a plné chutí – také je toto ragú z fazule a hokajdo tekvice. Sladkosť tekvice sa spojí s klobásou, údenou paprikou, tymianom, a spolu vytvoria dokonalé jesenné jedlo. Podávané s nadýchaným zemiakovým pyré je ideálne na dni, keď chcete teplo, pohodlie a poriadnu porciu dobrého jedla.

Približný čas prípravy: 65 minút

fazuľovo-tekvicové ragú

4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 40 MINÚT

Potrebujete:

Na ragú:

  • 1 lyžica olivového oleja

  • 1 cibuľa

  • 1 CBA údená klobása Od nášho mäsiara

  • polovica menšej hokajdo tekvice

  • 2 stonky zeleru

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 1 šálka CBA veľkej bielej sušenej fazule, vopred namočenej alebo bielej sterilizovanej fazule

  • 1 CBA paradajkový pretlak v skle (190 g)

  • 2 kocky zeleninového bujónu

  • 1 lyžička údenej mletej papriky

  • 1 lyžička sušeného tymianu

  • 1 vetvička rozmarínu

  • CBA mleté čierne korenie

  • soľ

  • za hrsť petržlenovej vňate

Na zemiakové pyré:

  • 4 až 5 väčších zemiakov

  • 100 ml CBA smotany na šľahanie 31 %

  • 2 lyžice CBA tradičného masla

  • štipka muškátového orieška

  • soľ

POSTUP:

  1. Vo veľkom hrnci rozohrejte olivový olej, pridajte na kolieska nakrájanú klobásu. Opečte ju a vyberte do misky.

  2. Na tej istej panvici orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu. Vsypte na menšie kúsky nakrájanú tekvicu, zeler, cesnak na plátky a varte kým nezmäknú.

  3. Pridajte scedenú, vopred namočenú fazuľu, paradajkový pretlak a zalejte polovicou vývaru.

  4. Vsypte údenú papriku, tymian a priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte na miernom ohni 30 až 35 minút alebo kým fazuľa nezmäkne. Ak je potrebné, dolejte zvyšný vývar. Potom dochuťte korením a soľou.

  5. Zemiaky v šupke upečte. Nechajte chvíľu vychladnúť a následne ich očistite a pretlačte alebo nastrúhajte na jemnom strúhadle. Ak máte radi kašu s priznanými hrudkami zemiakov, pokojne ich stačí iba roztlačiť.

  6. K zemiakom pridajte zohriatu smotanu, maslo, muškátový oriešok a dobre zapracujte. Ochutnajte a nakoniec osoľte.

  7. Na tanier naložte zemiakové pyré a navrch uložte poriadnu porciu zeleninového ragú. Posypte petržlenovou vňaťou a môžete podávať.



Recepty, ktoré chutia!

Či už rozmýšľate nad rýchlou večerou, chutným nedeľným obedom, alebo hľadáte niečo špeciálne a zdravé, u nás nájdete inšpiráciu pre každú príležitosť.

S láskou vyberáme recepty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky, no zároveň sa nebojíme priniesť tradičné chute v modernejšej a zdravšej verzii. Objavte nové kombinácie a užívajte si jedlo, ktoré je nielen lahodné, ale aj prospešné pre vaše telo.

Želáme vám príjemné varenie a hlavne chutný zážitok!