
Recepty
Fazuľovo-tekvicové ragú so zemiakovým pyré

Poctivé, hrejivé a plné chutí – také je toto ragú z fazule a hokajdo tekvice. Sladkosť tekvice sa spojí s klobásou, údenou paprikou, tymianom, a spolu vytvoria dokonalé jesenné jedlo. Podávané s nadýchaným zemiakovým pyré je ideálne na dni, keď chcete teplo, pohodlie a poriadnu porciu dobrého jedla.
Približný čas prípravy: 65 minút
4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 40 MINÚT
Potrebujete:
Na ragú:
-
1 lyžica olivového oleja
-
1 cibuľa
-
1 CBA údená klobása Od nášho mäsiara
-
polovica menšej hokajdo tekvice
-
2 stonky zeleru
-
3 strúčiky cesnaku
-
1 šálka CBA veľkej bielej sušenej fazule, vopred namočenej alebo bielej sterilizovanej fazule
-
1 CBA paradajkový pretlak v skle (190 g)
-
2 kocky zeleninového bujónu
-
1 lyžička údenej mletej papriky
-
1 lyžička sušeného tymianu
-
1 vetvička rozmarínu
-
CBA mleté čierne korenie
-
soľ
-
za hrsť petržlenovej vňate
Na zemiakové pyré:
-
4 až 5 väčších zemiakov
-
100 ml CBA smotany na šľahanie 31 %
-
2 lyžice CBA tradičného masla
-
štipka muškátového orieška
-
soľ
POSTUP:
-
Vo veľkom hrnci rozohrejte olivový olej, pridajte na kolieska nakrájanú klobásu. Opečte ju a vyberte do misky.
-
Na tej istej panvici orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu. Vsypte na menšie kúsky nakrájanú tekvicu, zeler, cesnak na plátky a varte kým nezmäknú.
-
Pridajte scedenú, vopred namočenú fazuľu, paradajkový pretlak a zalejte polovicou vývaru.
-
Vsypte údenú papriku, tymian a priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte na miernom ohni 30 až 35 minút alebo kým fazuľa nezmäkne. Ak je potrebné, dolejte zvyšný vývar. Potom dochuťte korením a soľou.
-
Zemiaky v šupke upečte. Nechajte chvíľu vychladnúť a následne ich očistite a pretlačte alebo nastrúhajte na jemnom strúhadle. Ak máte radi kašu s priznanými hrudkami zemiakov, pokojne ich stačí iba roztlačiť.
-
K zemiakom pridajte zohriatu smotanu, maslo, muškátový oriešok a dobre zapracujte. Ochutnajte a nakoniec osoľte.
-
Na tanier naložte zemiakové pyré a navrch uložte poriadnu porciu zeleninového ragú. Posypte petržlenovou vňaťou a môžete podávať.
Recepty, ktoré chutia!
Či už rozmýšľate nad rýchlou večerou, chutným nedeľným obedom, alebo hľadáte niečo špeciálne a zdravé, u nás nájdete inšpiráciu pre každú príležitosť.
S láskou vyberáme recepty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky, no zároveň sa nebojíme priniesť tradičné chute v modernejšej a zdravšej verzii. Objavte nové kombinácie a užívajte si jedlo, ktoré je nielen lahodné, ale aj prospešné pre vaše telo.
Želáme vám príjemné varenie a hlavne chutný zážitok!

































































