Člen medzinárodnej skupiny CBA

Recepty

Makovo-orechový koláč so slivkovým pyré a mascarpone krémom

Makovo-orechový koláč so slivkovým pyré a mascarpone krémom

Približný čas prípravy: 45 minút

Makovo-orechový koláč so slivkovým pyré a mascarpone krémom

Ingrediencie (na formu 24x24 cm alebo okrúhlu 26 cm):

Cesto:
  • 4 vajcia

  • 150 g trstinového cukru

  • 100 ml oleja

  • 150 g mletého maku

  • 100 g mletých vlašských orechov

  • 1 prášok do pečiva

  • 2 PL polohrubej múky (alebo bezlepkovej múky)

  • štipka škorice

Slivkové pyré:
  • 300 g odkôstkovaných sliviek (môžu byť aj mrazené)

  • 2 PL trstinového cukru

  • štipka škorice

  • 1 PL citrónovej šťavy

Krém:
  • 250 g mascarpone

  • 200 ml smotany na šľahanie

  • 2 PL medu alebo práškového cukru

  • vanilka (voliteľne)


Postup:

  1. Slivkové pyré:
    Slivky podus s cukrom, škoricou a citrónom cca 10 minút, potom rozmixuj na pyré a nechaj vychladnúť.

  2. Cesto:
    Vajcia vyšľahaj s cukrom do peny. Prilej olej a jemne vmiešaj mak, orechy, múku, prášok do pečiva a škoricu.
    Cesto vylej do formy a peč na 170 °C asi 30–35 minút.

  3. Krém:
    Vyšľahaj smotanu do polotuha, pridaj mascarpone a med (alebo cukor), došľahaj do hladkého krému.

  4. Zostavenie:
    Na vychladnutý korpus natri slivkové pyré, potom krém. Ozdob orechmi, makom alebo plátkami sliviek.


Recepty, ktoré chutia

Či už rozmýšľate nad rýchlou večerou, nedeľným obedom alebo niečim špeciálnym či zdravým, tu nájdete možno tu správnu inšpiráciu. 

Vyberáme nie len chutné recepty ale snažíme sa aj tradičné nahradiť niečim novým a zdravším. 

Prajeme chutný zážitok.