Člen medzinárodnej skupiny CBA

Recepty

Makovo-orechový koláč so slivkovým pyré a mascarpone krémom

Makovo-orechový koláč so slivkovým pyré a mascarpone krémom

Približný čas prípravy: 45 minút

Makovo-orechový koláč so slivkovým pyré a mascarpone krémom

Ingrediencie (na formu 24x24 cm alebo okrúhlu 26 cm):

Cesto:
  • 4 vajcia

  • 150 g trstinového cukru

  • 100 ml oleja

  • 150 g mletého maku

  • 100 g mletých vlašských orechov

  • 1 prášok do pečiva

  • 2 PL polohrubej múky (alebo bezlepkovej múky)

  • štipka škorice

Slivkové pyré:
  • 300 g odkôstkovaných sliviek (môžu byť aj mrazené)

  • 2 PL trstinového cukru

  • štipka škorice

  • 1 PL citrónovej šťavy

Krém:
  • 250 g mascarpone

  • 200 ml smotany na šľahanie

  • 2 PL medu alebo práškového cukru

  • vanilka (voliteľne)


Postup:

  1. Slivkové pyré:
    Slivky podus s cukrom, škoricou a citrónom cca 10 minút, potom rozmixuj na pyré a nechaj vychladnúť.

  2. Cesto:
    Vajcia vyšľahaj s cukrom do peny. Prilej olej a jemne vmiešaj mak, orechy, múku, prášok do pečiva a škoricu.
    Cesto vylej do formy a peč na 170 °C asi 30–35 minút.

  3. Krém:
    Vyšľahaj smotanu do polotuha, pridaj mascarpone a med (alebo cukor), došľahaj do hladkého krému.

  4. Zostavenie:
    Na vychladnutý korpus natri slivkové pyré, potom krém. Ozdob orechmi, makom alebo plátkami sliviek.


Recepty, ktoré chutia!

Či už rozmýšľate nad rýchlou večerou, chutným nedeľným obedom, alebo hľadáte niečo špeciálne a zdravé, u nás nájdete inšpiráciu pre každú príležitosť.

S láskou vyberáme recepty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky, no zároveň sa nebojíme priniesť tradičné chute v modernejšej a zdravšej verzii. Objavte nové kombinácie a užívajte si jedlo, ktoré je nielen lahodné, ale aj prospešné pre vaše telo.

Želáme vám príjemné varenie a hlavne chutný zážitok!