
Recepty
Kotlíkový guláš s červenou šošovicou (vegetariánsky, sýty)
Ingrediencie (6 porcií):
-
2 PL oleja alebo masla
-
2 veľké cibule
-
3 strúčiky cesnaku
-
2 mrkvy
-
2 zemiaky
-
1 červená paprika
-
150 g červenej šošovice
-
2 PL paradajkového pretlaku
-
1 ČL sladkej papriky
-
1/2 ČL údenej papriky
-
1/2 ČL mletej rasce
-
1 ČL majoránky
-
1 bobkový list
-
Soľ, čierne korenie podľa chuti
-
1,2 l vody alebo zeleninového vývaru
-
čerstvá petržlenová vňať na záver
-
voliteľne: trochu čili alebo drvenej papriky na pikantnosť
Postup:
-
V kotlíku rozohrejte olej, osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita.
-
Pridajte pretlačený cesnak, sladkú a údenú papriku, rascu – krátko orestujte (30 sekúnd).
-
Pridajte paradajkový pretlak a premiešajte.
-
Vhoďte na kocky nakrájanú mrkvu, zemiaky a papriku. Restujte 2–3 minúty.
-
Zalejte vývarom alebo vodou, pridajte bobkový list, dochuťe soľou a korením. Varte cca 10 minút.
-
Pridajte prepláchnutú červenú šošovicu. Varte ďalších 15 minút, kým sa šošovica rozvarí a zahustí guláš.
-
Na konci pridajte majoránku a prípadne dochuťte podľa potreby.
-
Posypte čerstvou vňaťou.
Tipy:
-
Môžete pridať aj nakrájané hríby alebo údené tofu pre viac umami.
-
Výborne sa hodí kváskový chlieb alebo tmavý rožok.
Recepty, ktoré chutia!
Či už rozmýšľate nad rýchlou večerou, chutným nedeľným obedom, alebo hľadáte niečo špeciálne a zdravé, u nás nájdete inšpiráciu pre každú príležitosť.
S láskou vyberáme recepty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky, no zároveň sa nebojíme priniesť tradičné chute v modernejšej a zdravšej verzii. Objavte nové kombinácie a užívajte si jedlo, ktoré je nielen lahodné, ale aj prospešné pre vaše telo.
Želáme vám príjemné varenie a hlavne chutný zážitok!