
Recepty
Kotlíkový guláš s červenou šošovicou (vegetariánsky, sýty)
Ingrediencie (6 porcií):
-
2 PL oleja alebo masla
-
2 veľké cibule
-
3 strúčiky cesnaku
-
2 mrkvy
-
2 zemiaky
-
1 červená paprika
-
150 g červenej šošovice
-
2 PL paradajkového pretlaku
-
1 ČL sladkej papriky
-
1/2 ČL údenej papriky
-
1/2 ČL mletej rasce
-
1 ČL majoránky
-
1 bobkový list
-
Soľ, čierne korenie podľa chuti
-
1,2 l vody alebo zeleninového vývaru
-
čerstvá petržlenová vňať na záver
-
voliteľne: trochu čili alebo drvenej papriky na pikantnosť
Postup:
-
V kotlíku rozohrejte olej, osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita.
-
Pridajte pretlačený cesnak, sladkú a údenú papriku, rascu – krátko orestujte (30 sekúnd).
-
Pridajte paradajkový pretlak a premiešajte.
-
Vhoďte na kocky nakrájanú mrkvu, zemiaky a papriku. Restujte 2–3 minúty.
-
Zalejte vývarom alebo vodou, pridajte bobkový list, dochuťe soľou a korením. Varte cca 10 minút.
-
Pridajte prepláchnutú červenú šošovicu. Varte ďalších 15 minút, kým sa šošovica rozvarí a zahustí guláš.
-
Na konci pridajte majoránku a prípadne dochuťte podľa potreby.
-
Posypte čerstvou vňaťou.
Tipy:
-
Môžete pridať aj nakrájané hríby alebo údené tofu pre viac umami.
-
Výborne sa hodí kváskový chlieb alebo tmavý rožok.
Recepty, ktoré chutia
Či už rozmýšľate nad rýchlou večerou, nedeľným obedom alebo niečim špeciálnym či zdravým, tu nájdete možno tu správnu inšpiráciu.
Vyberáme nie len chutné recepty ale snažíme sa aj tradičné nahradiť niečim novým a zdravším.
Prajeme chutný zážitok.