Člen medzinárodnej skupiny CBA

Recepty

Veľkonočný škoricový trhaný chlebík

Veľkonočný škoricový trhaný chlebík

Pripravte si nadýchaný a voňavý škoricový chlebík, ktorý bude hviezdou vášho veľkonočného stola. Kombinácia jemného cesta a chrumkavých orieškov poteší každého vášho hosťa. Stačí si iba kúsok odtrhnúť.

Približný čas prípravy: 45 minút

Veľkonočný škoricový chlebík: Jednoduchý recept krok za krokom.

1 FORMA, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 35 AŽ 40 MINÚT, KYSNUTIE
Potrebujete:

Na cesto:

  • 220 ml CBA mlieka plnotučného 3,6 %
  • 30 g čerstvého droždia
  • 2 lyžice krupicového cukru
  • 500 g CBA Naša starká pšeničnej múky hladkej špeciál
  • pol lyžičky soli
  • 100 g CBA tradičného masla
  • 1 vajce

Na potretie:

  • 100 g CBA tradičného masla
  • 40 g trstinového cukru
  • 2 balíčky CBA škoricového cukru
  • 100 g CBA zmes orechov
POSTUP:
Mlieko jemne zohrejte, len tak aby bolo vlažne. Pridajte droždie, lyžicu cukru, premiešajte a zakryte. Nechajte vzísť kvások.
Do misy vsypte múku, zvyšný cukor, soľ, prilejte aktivované droždie a začnite cesto miesiť. Keď sa začne zmes spájať do cesta, vlejte roztopené, ale nie horúce maslo.
Vypracujte hladké cesto, ktoré vložte do múkou vysypanej misy, prikryte ho a na teplom mieste ho nechajte aspoň hodinu kysnúť.
Kým cesto kysne pripravte si zmes na potretie. Maslo nechajte rozpustiť, pridajte k nemu cukor, škoricu a premiešajte. Nechajte vychladnúť
Vykysnuté cesto preložte na dosku a rozvaľkajte na obdĺžnik hrubý približne pol centimetra. Po celej ploche cesto dobre potrite škoricovým maslom a posypte nasekanými orechmi. Cesto ostrým nožom alebo radielkom pokrájajte na dlhé pásy, ktoré by mali byť široké ako vaša forma na chlebík.
Pásy cesta poukladajte na seba a pokrájajte približne rovnaké štvorce, ktoré poukladajte do chlebíkovej formy nastojato. Formu predtým vyložte papierom na pečenie.
Povrch posypte zvyšnými orechmi a nechajte ešte prikryté podkysnúť 30 minút. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 35 až 40 minút. V polovici pečenia skontrolujte povrch chlebíka a prípadne ho zakryte alobalom. Po upečení nechajte vychladnúť a môžete podávať.


Recepty, ktoré chutia!

Či už rozmýšľate nad rýchlou večerou, chutným nedeľným obedom, alebo hľadáte niečo špeciálne a zdravé, u nás nájdete inšpiráciu pre každú príležitosť.

S láskou vyberáme recepty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky, no zároveň sa nebojíme priniesť tradičné chute v modernejšej a zdravšej verzii. Objavte nové kombinácie a užívajte si jedlo, ktoré je nielen lahodné, ale aj prospešné pre vaše telo.

Želáme vám príjemné varenie a hlavne chutný zážitok!