Člen medzinárodnej skupiny CBA

Recepty

Plnené makové rožky

Plnené makové rožky

Aj keď sa leto končí, jeho sladkú chuť si môžeme priniesť so sebou – mäkučké domáce rožky plnené makom alebo slivkovým lekvárom rozvoňajú kuchyňu a premenia obyčajnú desiatu na malý sviatok.

Približný čas prípravy: 60 minút

PLNENÉ ROŽKY

24 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 15 AŽ 17 MINÚT, KYSNUTIE

Potrebujete:

Na cesto:

  • 500 g CBA Naša starká pšeničnej múky hladkej

  • 150 ml teplého CBA mlieka plnotučného 3,5%

  • 20 g čerstvého droždia

  • 2 lyžice krupicového cukru

  • 1 lyžička soli

  • 100 ml oleja

  • 200 g CBA kyslej smotany 12%

  • 100 g CBA masla izbovej teploty

  • práškový cukor na posypanie

  • 2 vajcia

Na náplň:

  • CBA sladený slivkový lekvár

  • 200 ml CBA mlieka plnotučného 3,5 %

  • 150 g CBA mletého maku bez cukru

  • 1 lyžica krupicového cukru

  • 1 CBA škoricový cukor

  • kôra z polovice bio citróna

POSTUP:

  1. Ako prvé si pripravte makovú náplň, aby stihla vychladnúť. Do hrnca dajte variť mlieko s cukrom. Keď začne vrieť vsypte mak a minútu miešajte. Odstavte, pridajte škoricový cukor a citrónovú kôru. Nechajte vychladnúť.

  2. Na cesto preosejte múku do misy, v strede urobte jamku. Pridajte droždie, cukor, zalejte vlažným mliekom a nechajte prikryté 10 minút postáť, aby sa aktivovalo droždie.

  3. Pridajte 1 vajce, soľ, olej, smotanu a maslo izbovej teploty. Vymieste hladké a pružné cesto. Misu s cestom prikryte a nechajte na teplom, suchom mieste kysnúť 45 až 60 minút.

  4. Na múkou vysypanú dosku preložte vykysnuté cesto a rozdeľte na 3 približne rovnaké časti.

  5. Z každej časti rozvaľkajte kruh a rozrežte ho na 8 častí. Na kraj trojuholníka dajte lyžicu makovej náplne a zrolujte do tvaru rožka. Takto postupujte aj s ostatnými časťami cesta. Keď miniete makovú náplň, zvyšné cesto naplňte slivkovým lekvárom.

  6. Rožky preložte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ešte 15 minút podkysnúť. Potom ich potrite druhým rozšľahaným vajíčkom a vložte do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečte približne 15 až 17 minút. Nechajte vychladnúť a pred podávaním posypte práškovým cukrom.


Fotogaléria


Recepty, ktoré chutia!

Či už rozmýšľate nad rýchlou večerou, chutným nedeľným obedom, alebo hľadáte niečo špeciálne a zdravé, u nás nájdete inšpiráciu pre každú príležitosť.

S láskou vyberáme recepty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky, no zároveň sa nebojíme priniesť tradičné chute v modernejšej a zdravšej verzii. Objavte nové kombinácie a užívajte si jedlo, ktoré je nielen lahodné, ale aj prospešné pre vaše telo.

Želáme vám príjemné varenie a hlavne chutný zážitok!