
Recepty
Plnené makové rožky
24 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 15 AŽ 17 MINÚT, KYSNUTIE
Potrebujete:
Na cesto:
-
500 g CBA Naša starká pšeničnej múky hladkej
-
150 ml teplého CBA mlieka plnotučného 3,5%
-
20 g čerstvého droždia
-
2 lyžice krupicového cukru
-
1 lyžička soli
-
100 ml oleja
-
200 g CBA kyslej smotany 12%
-
100 g CBA masla izbovej teploty
-
práškový cukor na posypanie
-
2 vajcia
Na náplň:
-
CBA sladený slivkový lekvár
-
200 ml CBA mlieka plnotučného 3,5 %
-
150 g CBA mletého maku bez cukru
-
1 lyžica krupicového cukru
-
1 CBA škoricový cukor
-
kôra z polovice bio citróna
POSTUP:
-
Ako prvé si pripravte makovú náplň, aby stihla vychladnúť. Do hrnca dajte variť mlieko s cukrom. Keď začne vrieť vsypte mak a minútu miešajte. Odstavte, pridajte škoricový cukor a citrónovú kôru. Nechajte vychladnúť.
-
Na cesto preosejte múku do misy, v strede urobte jamku. Pridajte droždie, cukor, zalejte vlažným mliekom a nechajte prikryté 10 minút postáť, aby sa aktivovalo droždie.
-
Pridajte 1 vajce, soľ, olej, smotanu a maslo izbovej teploty. Vymieste hladké a pružné cesto. Misu s cestom prikryte a nechajte na teplom, suchom mieste kysnúť 45 až 60 minút.
-
Na múkou vysypanú dosku preložte vykysnuté cesto a rozdeľte na 3 približne rovnaké časti.
-
Z každej časti rozvaľkajte kruh a rozrežte ho na 8 častí. Na kraj trojuholníka dajte lyžicu makovej náplne a zrolujte do tvaru rožka. Takto postupujte aj s ostatnými časťami cesta. Keď miniete makovú náplň, zvyšné cesto naplňte slivkovým lekvárom.
-
Rožky preložte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ešte 15 minút podkysnúť. Potom ich potrite druhým rozšľahaným vajíčkom a vložte do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečte približne 15 až 17 minút. Nechajte vychladnúť a pred podávaním posypte práškovým cukrom.
Fotogaléria
Recepty, ktoré chutia!
Či už rozmýšľate nad rýchlou večerou, chutným nedeľným obedom, alebo hľadáte niečo špeciálne a zdravé, u nás nájdete inšpiráciu pre každú príležitosť.
S láskou vyberáme recepty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky, no zároveň sa nebojíme priniesť tradičné chute v modernejšej a zdravšej verzii. Objavte nové kombinácie a užívajte si jedlo, ktoré je nielen lahodné, ale aj prospešné pre vaše telo.
Želáme vám príjemné varenie a hlavne chutný zážitok!